Složení Cemio VČELKA®

Unikátní kombinace ALPINIA®

18 bylin a vzácných ingrediencí

v receptuře alpských luk

Včelí pyl – „fontána mládí“

Včelí pyl je velmi vzácná ingredience z čisté přírody, podporující celkovou odolnost a obranyschopnost organismu.

Získání a zpracování pylu je velice náročné: včela dělnice přelétává z květu na květ a na její chlupaté tělo se nachytá pyl, který za letu nohami otírá a formuje do tzv. rousek na zadním páru nohou. Aby vytvořila jeden pár rousků, musí včela obletět přibližně 80 květů! Sesbíraný pyl přeměňují včely v úlu na vysoce biologicky hodnotnou potravu pro sebe a larvy a tvoří z ní také nejvýživnější potravu pro matku – mateří kašičku.

Pyl se sbírá tzv. pylochytem, přičemž včelař smí odebrat pouze 30 % pylu, aby včely nebyly ohroženy nedostatkem potravy. Pyl se pak pečlivě suší při teplotě podobné včelímu úlu a přesně dané vlhkosti, aby bylo dosaženo jeho nejvyšší kvality a čistoty.

POTRAVA VČEL

1. GLYCIDOVÁ SLOŽKA

Nektar z hmyzosnubných květů a medovice (odpadní produkt metabolismu mšic) včely sbírají do tzv. volátka – rozšířené části trávící trubice umístěné v přední části zadečku.

Předávají ho do volátka úlových včel, které ho zde zahustí a ukládají do plástů úlu, kde se teplem a větráním zahušťuje na MED.

2. BÍLKOVINNÁ SLOŽKA

Pyl z květů dělnice chytají na své tělo a za letu vměstnávají do košíčků na holenním článku třetího páru nohou a předávají úlovým včelám, které ho enzymy hltanových žláz přeměňují na vysoce biologicky hodnotnou potravu pro larvy, sebe nebo ji skladují
do pláství jako zásobu.

Tvoří z ní též nejvýživnější potravu pro matku MATEŘÍ KAŠIČKU.

Získávání a zpracování pylu

Ke sběru pylu slouží pylochyt – mřížky s otvory 4,8 mm umístěné
u vchodu do úlu, kterými včela musí projít, a tím na nich zanechá 10 až 50% procent pylu.

Včelař odebírá pyl jednou denně z nádoby pod pylochytem. Po pár dnech se však včely naučí pylochytem prolézat bez ztráty rousek, jsou učenlivé.

Včelkám se nikdy nesmí takto odebrat více než 30% pylu, jinak by zeslábly nedostatkem bílkovin. Pylochyt se proto umísťuje do jednoho úlu nejdéle na 2-3 dny, aby nebylo včelstvo ohroženo.

Pyl se pečlivě suší při teplotě podobné včelímu úlu, tedy  pod 38°C na méně než 7% vlhkosti, aby se zastavila přirozená fermentace a znehodnocování pylu, a aby přitom bylo dosaženo co nejvyšší kvality, čistoty a lahodné bohaté chuti pylu.

Složení včelího pylu

Nejkomplexnější zdroj živin z ČISTÉ PŘÍRODY

1.Bílkoviny, které jsou zdrojem enzymů a látek podporujících imunitní systém

2.Esenciální nenasycené mastné kyseliny a lecitin

3.Hormonální a antibiotické látky

4.Biologicky vázané vitaminy (C, B-komplex)

5.Biologicky vázané minerály
(zejména železo a zinek i jiné stopové prvky)

6.Betakaroten a flavonoid rutin, který zesiluje
účinek vitaminu C

© Copyright 2015-2016 - Cemio Switzerland s.r.o.